сряда, 25 декември 2013 г.

Против измислените длъжности в държавния сектор


                                                                                                                                                                                                                                       


България е може би единствената държава, където държавното е по-добро от частното. Има още много показатели, по които сме уникални, но сега говоря конкретно за споменатия.

Скоро видях един познат и от дума на дума стигнахме до работата. Той се похвали, че е едновременно на три места. Останах учуден. Човек не може да е максимално ефективен на две, а той даже на три. Поразпитах  как ги съчетава. Основната му работа била да разтяга разни кабели. Hарече я основна, защото тя най-много го ангажирала. Втората, за поправка на техника, била само отвреме –навреме. А третата се оказа държавна, където го водят на пълен график, получава пълна заплата, но за цял месец стъпва там не повече от два пъти. Попитах кой върши задълженията му, ако изобщо има такива. Обясни, че той е между другото, т.е. работата вършат колегите.

Знаете ли още колко подобни държавни длъжности има, където служителите прибират пари без да упражняват никаква дейност или изобщо не ходят там? Kак ще стигат парите за майчинство, болници и т.н, след като е пълно с кръвопийци, лапащи незаслужена заплата? В подобни случаи говорим примерно за циганите, които раждат деца за да вземат майчинството и ги оставят на улицата. Но с какво е по-pазличен описаният човек? Той също толкова незаслужено цица от държавната хазна.

Крайно време е подобни разходи да бъдат изрязани, защото векове да наливаш, няма да напълниш кацата след като е без дъно.




2 коментара:

  1. Остатък от комунизма:(
    Не можеш да товариш бюджета с толкова маймуни и после да се чудиш защо не стига парата.
    Хората си го харесват. Ако може изобщо да не работят, но заплата да получават, най-добре. Според тях.

    ОтговорИзтриване
  2. Тъй като се поинтересуваха каквa е държавната работа, специално попитах. В БДЖ. Пак някакви технически работи. Но явно не ги върши. Няма как, след като отсъства почти през цялото време.
    Предполагам, има още като него и това донякъде обяснява защо БДЖ работи на загуба, въпреки че е често използван транспорт. Нищо няма да се промени към добро без оптимизация на разходите. Сега товарят целия народ и не е никак справедливо.

    ОтговорИзтриване