събота, 18 януари 2014 г.

Някой ще обясни ли каква е разликата между циганска и българска кражба?



                                                                   


В общеcтвото има много примери за изкуствено настройване на едни групи срещу други. Често използват необясними доводи или такива, които удрят и автора им, без той да го осъзнава. Поради това правя настоящия паралел.

От една страна имаме цигани, които доказано крадат, и също толкова доказано недоволстват, ако ги сполетят каквито и да било санкции. Дали ще е спиране на неплатения ток или съд, реакциите са еднакви.


                                                                                      


От друга страна имаме българи, които вярват, че струват повече от циганите, но вършат подобни престъпления. Кражбата си е кражба и няма значение дали задигнатото е някакъв кабел или директно си прибрал парите, нахлувайки с взлом в чужда къща. Като те потърси полиция, реакцията е аналогична на циганската – пишеш се за репресиран от властта, службите, институциите. И точно като малцинствата отказваш да признаеш, че си виновен.

Наблюдавал съм го многократно. Вярвам, че всеки го е виждал в някаква степен. А ако някой открива разлика между циганска кражба и българска кражба, би ли обяснил каква е точно, защото аз не я виждам?






4 коментара:

  1. Бях тръгнал да ти обяснявам разликата,но този стар виц,че покаже най-добре:
    Циганче пита баща си:
    - Татко, какво е демокрация?
    Бащата:
    - Демокрация е тогава, когато всички бели работят, а ние получаваме помощи просто ей така.
    - А това не ги ли дразни?
    - Дразни ги, ама това вече е расизъм.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, че се включи и тук. По-надолу съм копирал коментарите ми от Svejo.
      Вицът казва истината, но това е деление на расистки принцип. Аз искам да знам защо когато белият краде, не е подсъдно. Смятам, знаеш колко престъпници се пишат за репресирани - не от определена партия, а от която е на власт. Ако продължаваме да гледаме само циганите, престъпността никога няма да намалее. Кражбата си е кражба. Няма значение какъв е телесният цвят на извършителя.

      Изтриване
  2. Не разбирам кое оправдава едните, че да им дава право да обвиняват и сочат с пръст другите? Кражбата си е кражба - прибираш нещо чуждо. Как дадени хора реват срещу циганите и после отиват да крадат на свой ред? Не осъзнават ли, че правят същото? И като се пишат после за репресирани, не проумяват ли, че това е още един показател, по който приличат на циганите?

    ОтговорИзтриване
  3. Отделно е неприятният факт, че в България има достатъчно истински репресирани от времето на комунизма и не е честно с тях да се смесват разни мафиоти и квартални апаши, които просто са получили справедливо наказание.

    ОтговорИзтриване