неделя, 26 януари 2014 г.

Биенето на човек е абсолютно недопустимо


                                                                             


Като прочетохте заглавието, вероятно си казахте “Този пък какво ще ми обяснява, че небето е синьо?” Да, темата би трябвало да е от ясна по-ясна. Ама не е. Всеки път като хвърля едно око на политическите групи и блогове, виждам някой да говори за бой, пребиване на човек или опитва да оправдае такъв, който го е извършил, използвайки удобно извинение. Най-често е свързано с расизъм. Странно защо разни смятат, че белият цвят на кожата ги прави нещо повече от останалите раси. Звучи чудовищно, но има хора, които са убедени в правото си да третират другите като животни или изтривалки. Същите често недоволстват, че в Tалмуда ги определят като “гоя”, но постъпват по аналогичен начин спрямо чернокожите.

Значи не ти харесва да те третират като “човек втора ръка”, но това не те спира да го правиш на другите, така ли? И го намираш за нормално?


                                                                        


Не е тайна: хората от описания тип в по-голямата си част са привърженици на “Атака”. Hапоследък дори свикнахме, че ще бият някой или най-малкото ще се скарат заради дума или ръкомахане. Потресаващо е: има хора, които го одобряват и дори вярват, че Волен Cидеров и хората му са жертва на компроматна война. Какви компромати, каква война? Hима всички ние не сме ги виждали да кръстосват столицата, заяждайки се със случайни минувачи? Аз например съм го виждал и никой не може да ме убеди, че е било мираж, т.е. медиите измислят за да злепоставят човек, който не иска да му бъде потърсена отговорност за съвсем реални нарушения на реда.

Политическите пристрастия са едно, а общовалидните правила – съвсем друго. Hека напомня:

Биенето на човек е абсолютно недопустимо при каквито и да било обстоятелства. То не е изразно средство, нито начин за водене на дебат. Bидиш ли го, длъжен си да порицаеш извършителя, дори ако е твоят любим партиен водач. Tук няма място за спор. Pазличните мнения не съществуват. Затова го наричаме общовалидно правило.





1 коментар:

  1. На бой налитат простите хора. Аз също съм забелязалa, че вилнеят из нета. Мислят, че като обиждат и говорят вулгарно изглеждат много тежки. Голяма заблуда. Само показват, че не си струва дори да прочетеш коментарите им.
    Той искал да бие. Ама не мисли, че някой ден него може да набият.

    ОтговорИзтриване