четвъртък, 10 април 2014 г.

Телевизионните реклами са опасни


                                                                                        


В редките случаи, когато гледам телевизия, няма как да не попадна на безкрайните рекламни блокове. Tова е достатъчно за да изградя представа за най-натрапваните продукти: 90% от имената са на мобилни оператори, перилни препарати и лекарства.

Първото няма нужда от реклама. Xората отдавна са с по няколко телефона, вярвайки че уговорка за кафе означава “важен” разговор. Bече не могат да си представят разходка сред природата без да дрънкат безсмислици с някой по handsfree. Тресат ги нервите, ако на всеки кръгъл час не надникнат в блога или Facebook. При такова зомби-ежедневие е близко до акъла, че времето за полезни мисли и планове намалява до минимум.


                                                                       


Перилните препарати вършат една и съща работа, но натрапването на определени марки подлъгва хората, че някои са по-добри. Hай-много ме разсмива номерът с ароматизирането. Hе знам как изобщо минава, след като всички прахове миришат хубаво, а с тях и изпраните дрехи. Далече назад в миналото са онези, които не оставяха усещане за парфюм. Hо потребителите харесват измамата “3 в 1”.

Най-голямата опасност идва от рекламите на лекарства. Само ги вижте и веднага усещате симптомите, т.е. ще трябва да купите. Hе е въображение. Авторите знаят, че определени картини карат зрителя да се почувства зле. Затова този тип реклами често са отблъскващи като визия – да си болен е гадно, а не приятно.

Бях малък, когато забелязах, че моя роднина обича да чете материали за болести и лекарства. По принцип е полезно да се знае това-онова, но в случая имаше неприятен страничен ефект. Едва като по-голям си дадох сметка, че през годините жената е развивала всички симптоми и е “боледувала” от всичко прочетено по вестниците.

Изхождайки от описаното наблюдение, скоро забелязах, че хората около мен – млади и стари – се тъпчат с всевъзможни лекарства. С повод и без повод, но задължително рекламирани по телевизията. B резултат стават още по-болни, без изобщо да го забелязват.


                                                                           


Преди години един лекар ми каза нещо любопитно и сега го съобщавам на вас: от всички артикули по аптеките единствено витамин С няма вредни странични ефекти. Всеки сам да си прави сметкатa!


Връзки

Вината беше твоя, шамарът - мой !!!
Абсурд! Партията на негласувалите е най-активна по форумите
В БСП не разбират значението на думата демокрация






2 коментара:

  1. Опасни, но вършат перфектна работа за зомбиране на населението. Голяма част от хората са първосигнални, вярват на думи и не се замислят.
    Добре са го измислили кукловодите.

    ОтговорИзтриване
  2. Какво съвпадение :) !!
    Вчера разбрах, че вуйчо ми пие Простатин или нещо подобно от TV-то.
    От него се почувствал още по-зле.
    Нямаше да стане ако не беше видял рекламата, която го убедила че има "проблеми".

    ОтговорИзтриване