понеделник, 18 август 2014 г.

За днешните деца: да знаят какво зло е комунизмът и никога да не забравят



                                                            


Бях виждал какви ли не комунистически лъжи, но това, което прочетох наскоро, минава всички граници. Един червен другар разправяше, че преди 1989г всеки можел да ходи с дълга коса; дънките се продавали свободно по магазините и не било проблем да купиш и употребяваш; тежкият рок звучал от всеки балкон ... Върхът беше, когато въпросният словоблудец обърна историята: преди 1980г било по-свободно, а после затегнали за има-няма 8-9 години.

Истината

Най-страшен е кошмарът преди 1980г. Hе съм го видял, но достатъчно съм слушал от мои близки.

На първо място е бил забранен всякакъв бизнес. Другарите до последно се страхуваха от богатите хора, защото независимият човек не може да бъде контролиран. Именно поради тази причина всички заможни граждани са били избити още през 1944-1950г или изпратени по лагерите на смъртта. До един са ограбени “в полза на народа”, т.е. за касата на БКП.

За да държат по-изкъсо населението, комунистите измислят какви ли не щуротии. Забраняват всичко напомнящо за упадъчния Запад – от политическите предпочитания до личния външен вид. Дънки са се продавали само в Кореком, но влезеш ли там без да имаш стабилен партиен гръб, ще се наложи да описваш откъде имаш валута. Дори да вземеш дънки, после навсякъде ще те гледат като изкопаемо и в даден момент със сигурност ще имаш проблеми. Видях комунист да лъже, че хората пазарували от Кореком повече отколкото днес по моловете. Чиста измислица! В Кореком влизаха единици, тъй като беше под постоянно наблюдение – там търсеха “подозрителни типове” със слабост към лошия Запад.

Освен дънките имаше още цял куп неща, които официално не бяха забранени, но забележат ли ги при теб, веднага минаваш под наблюдение и това би могло да ти създаде редица спънки. Лошо беше да си с дълга коса и да слушаш хеви метъл. Групите - обявени за упадъчни, включително по-леки като Бийтълс. Имаше по някоя касетка или плоча, но като цяло творчеството на рок бандите липсваше. Ако искаш нещо, трябваше да го намериш от “приятели на приятели”. Ето защо почти всички слушаха представеното по магазините, а именно българска естрада и сръбско.

По лагерите на смъртта изпращаха дори за дреболии като политически виц или присмиване на Тодор Живков. Описани са стотици такива случаи – не вярвайте, когато го отричат! Ако някъде по родословното си дърво имаш роднини, живеещи на запад, моментално влизаш в черен списък, което означава: нито ти, нито децата ти ще можете да учите висше образование. От изброените опасности можеше да се спасиш само по един начин – ако намериш стабилна партийна връзка. Тогава партията “прощаваше”.


                                                            


Разбира се, всичко това не важеше за децата на комунистическите величия и техните кръгове. Именно те са онези, които ходеха с дълги коси и дънки, а днес викат “Не беше забранено”. Пропускат да споменат, че са били привилегировани.

Излишно е да казвам за цензурираните телевизия и радио. Hе излизаше нищо, което да напомня за лошия Запад. Новините винаги бяха извъртяни в удобна за БКП посока, а невъзможното за корекции изобщо не излизаше. Дори хитови заглавия като “Mеждузвездна война” можеше да видиш само по кината, защото телевизията бе запазена за руските предавания. На тях даваха дори отделен ден – петък. За “по-опасни” филми имаше “Студио Х” – късно в събота. Тогава гледахме нещо американско, но пак лековати работи – да не би случайно хората да харесат произвежданото отвъд океана.

Тези и още безброй глупости частично отпаднаха след 1980г. Именно тогава започват и моите лични наблюдения. Аз, като дете, нямах проблем, но години по-късно си обясних защо въпреки отпускането на хватката, хората продължаваха да се страхуват.

Никога не позволявайте да се върне комунизмът! Той носи само нещастия.


Връзки

Как БКП превърна телевизията в свое оръжие
БКП и атентатът в катедралата „Света Неделя”
Как БКП си изми ръцете с МВР за възродителния процес



                                                           


С огромно удоволствие забелязах, 
че големи сайтове копират статията ми. 
Tова може само да ме радва. 
Явно народът все още е жив и непримирим. 
Има бъдеще за България .....




11 коментара:

  1. В интерес на истината нека признаем, че обикновено се намираше някоя червена връзка, с която да се измъкнеш от лапите на Партията. После естествено мълчиш и слугуваш.
    Но пак в интерес на истината- хиляди не намериха връзка и изгниха по Белене и други подобни.
    Грозно беше, вярно е. Постоянно оглеждане, слухтене, взаимно следене. Не ми липсва.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Затова връзкарството беше издигнато в култ. Като единствен път да прогресираш.

      Изтриване
  2. Комунизъм не е имало, имаше развит социализъм. Комунизмът щеше да идва през 1980 г, такива плакати помня по шосетата 1965 г примерно. И като дойдеше, щеше да потече мед и масло от чешмата :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да де! Едни му викат комунизъм, други социализъм.
      Името няма значение. Важното е, че беше лошо.

      Изтриване
  3. СПОКО!
    Никога вече няма да има комунизъм в България. Младите не са глупави, четат и знаят.
    Колкото до електората на БСП, той намалява - най-малкото от възрастта. Ще дойде време, когато червените трудно ще влизат в народното събрание.

    ОтговорИзтриване
  4. Доста съм стар, преживях комунизма, за да учиш, трябва да ти дадат биография подписана от партийния секретар и кмета за гимназия за висше да не говорим, там влизаха обикновено слабо умните синчета на другарите и ставаха номенклатурни кадри на партията. Не забравяйте , че всеки трети ученик, студент, работник е бил доносчик.

    ОтговорИзтриване
  5. Много злобна статия!!!! Тогава имаше ред и спокойствие, а сега -наркотици,простотия, липса на човечност, далавери ,няма индустрия и армия,разделен народ на две,който го командват мутри и далавераджии.Цяла България е в София ,която е пълна с безделници.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Луд ли си? Или мислиш другите за луди?
      Какво спокойствие в държава, където те държат насила и ако опиташ да излезеш, ще те застрелят на границата? Така инструктираха граничарите – техен дълг било да застрелят свой съгражданин, защото явно не е негово право да избира в коя държава да живее.
      Престъпност ли е нямало? Типична комунистическа лъжа. Все още мислите, че ако не се разчуе, значи не се е случило. Престъпност имаше, но я криеха с номера “Да не плашим народа”. Проституция също имаше. Откъде, мислиш, поръчваха другарите? И наркотици имаше.
      Затова е информационното затъмнение – да не се разчуе, значи го е “нямало”.
      Самозалъгвайте се колкото искате! Статията е предназначена за онези, които търсят истината. Помолих няколко приятели да разпространят публикацията и от тях знам, че доста народ са я харесали и дори споделили. После видях, че някакви непознати за мен блогъри също я разпространяват. Tова ми дава надежда. Нищо няма да бъде забравено!

      Изтриване
  6. Забравяте историята, тя беше променена така, че да обслужва интересите на комунистите и най-вече на СССР. Забранена беше идеологическа литература от западни автори. Живеехме като птички в кафез. Нямахме право да мислим различно от това, което "Партията-майка" ни повеляваше.

    ОтговорИзтриване
  7. Всичко в статията е истина. Всичко! Давам пример от моето семейство. Имаме роднини, които са избягали в Америка още през 1945г. Нищо не са откраднали. Просто са се изнесли и затова бяха в най-черния комунистически списък. А с тях и всичките им роднини в България. Още преди майка ми да се ожени за баща ми, от Щатите й изпратили пари и билет за да замине. Червените боклуци я спрели, защото знаели, че няма да се върне. Tе пък ще определят къде ще живее! Идиоти! По-късно заради същото не позволили на майка ми да учи висше. Добре че по същото време баба ми започнала работа в ЦУМ. Там на последния етаж имало стая, където се събирали всички големи партийни величия барабар с Тодор Живков. Cъздала контакти и издействала на майка ми да учи висше. Tова ли ви е свободното образование, бе? Червени мошеници!
    Райна от София

    ОтговорИзтриване
  8. Статията има доста верни неща. Много злоупотреби е имало с властовото положение, имало е тежки затворнически лагери, ако опиташ да преминеш границата нелегално имат право да те застрелят на място. За ограниченията каква музика да се слуша, какви дрехи да се носят, корекомите също е вярно. Понеже България е била в комбина към СССР повреме на студената война също много негативни елементи има. Неоспорим факт. Но преди 1989-та имаше и хубави неща, които са премахнати повреме на ,,демокрацията" и ,,прехода". Дядо ми например беше бригадир на строителна бригада. Половината Пловдив е построена от неговата бригада, всички ВиК инсталации,канализации, чешми. Имаше сумати свободно течащи всеобщи чешми, във всеки квартал, до всеки блок, розариума беше пълен рози, катерушки, игрища. На гребната база игрищата бяха на космическо равнище. Ако те хванат да чупиш или да хулинганстваш отиваш веднага в затвора. Имало е и много гадости, злоупотреби, а сега няма ли? Навсякъде ги има.
    Сега уж общинарите се опитват да изграждат европроекти. Абе аланколу 30 милиона евро за спортна зала, дето бял свят няма да види, а игрището по плажен волейбол щели на алчни концесионери да го дадат, та само те да си играят. Комунизма не е лошо нещо зависи какъв смисъл влагаш в думата. Идеята е за свобода,равенство,братство. 30 милиона евро ако аз трябва да ги харча значи 100 игрища ултра лукс плюс сто години напред поддръжката за тях. За всички спортове, всеки да може да играе и спортува любимия си спорт напълно свободно и безплатно.
    Мои познати които са ходили в Лондон ми казаха че там свободните игрища са на много високо ниво. Кеф ти тенис,волейбол,футбол каквото искаш. Има пазач не СОТ, отиваш и играеш колкото искаш без да плащаш. Ето какво е моето предложение към общината максимално модерно да им проузвучи не комунистическо :
    дават на мен игрището по волейбол, аз ще го поддържам, всеки ще може да играе свободно и безплатно никакви ограничения, ако не искат да плащат за вода имам система за събиране на дъждовна вода, която ще върши работа за поливните нужди, имам и куп други проекти, които поетапно ще сложа изцяло за моя сметка, като душове,фонтани и т.н. обаче искам да ми дадат лично на мен контролния пакет от 51% идеални части, в замяна на това им давам 50% от оборота. Парите ще държат те, цените за рекламодателите обявени на сайта на общината, така че няма как да бъде излъгана общината, аз ще плащам разноските от моя дял. Взимат 50% от оборота за тях, аз ще плащам абсолютно всички разноски от моя дял. Ако оборота е под 4000 лева /или равностойността на десет месечни минимални заплати/ не ми дължат ни стотинка и целия масраф е за моя сметка.

    ОтговорИзтриване