понеделник, 27 август 2018 г.

Науката се движи от онези, които допускат невъзможнотоНауката се състои от закони. Голяма част от тях първоначално са били подложени на присмех. Това е  така, защото повечето хора са късогледи и виждат само доказаното и признатото. Дори големи светила в науката страдат от този проблем - страх ги от непознатото и го наричат "невъзможно", за да не им се смеят. Например Карл Сейгън смяташе, че за да намериш извънземен разум, трябва да търсиш хлорофил, т.е. кислорододишащи организми, а всъщност изобщо не е задължително извънземните да дишат кислород.


Като ученик в час по физика допуснах, че макар да звучи абсурдно, вероятно има начин твърдо тяло да стигне скоростта на светлината. Писаха ми двойка. По-късно друг учител по физика ми обясни защо според съвременното ниво на науката твърдо тяло не може да стигне скоростта на светлината и упрекна онзи, че ми е писал двойка, понеже така съсипвал желанието ми да "търся непознатото и неизвестното".

Благодарение на това и някои други събития в моя живот, аз осъзнах: за да дадеш своя принос към науката не е достатъчно да притежаваш диплома на професор. Трябват реални знания, а и умение да ги приложиш на практика. Но най-вече трябва да мислиш нестандартно, защото само нестандартното ще те отведе до непознатото, което да превърнеш в познато за обществото.


Братята Райт са били подложени на убийствен присмех заради желанието им да изобретят летяща машина. Ако те бяха толкова късогледи, днес нямаше да има самолети.


По време на Втората световна война едва ли някой е допускал, че може да съществуват самолети по-бързи от звука. Днес това е факт. Същото ще стане факт и за светлинната скорост. Просто още не  сме дорасли толкова.

Как биха реагирали хората преди 500 години, ако им кажете, че ще има нещо толкова елементарно за нас като телевизора? Ще ви спукат от подигравки. Защото човекът е късоглед кон с капаци.

Историята помни онези,
които са разчупили рамките.

1 коментар:

  1. Да, съвременното ниво на науката. Така е точно да се каже, защото имаме много да учим, а си въобразяваме, че сме разкрили всички тайни на необятната природа. Какво ни е нивото? Hе можем да стигнем дори до най-близката планета.

    ОтговорИзтриване