събота, 26 януари 2013 г.

Цачева, която иска АЕЦ, е командирована в деня на референдума








btvnews.bg


Председателят на Народното събрание Цецка Цачева, която публично обяви, че ще гласува с "Да" на референдума, си уреди командировка за 27 януари, предаде БГНЕС.

След като Борисов промени на 180 градуса позицията си за референдума, цялата администрация на НС е била впрегната да "намери подходящ форум за участието на Цачева в чужбина в деня на вота", разказаха от ГЕРБ.

Всъщност Цачева заминава още в деня за размисъл – 26 януари. Тогава започва 2-дневната командировка в Ирландия, а след това за един ден, на 29 януари, тя ще бъде в Брюксел. В Дъблин тя ще участва в 49-та сесия на заседание на Комисиите по европейските въпроси на националните парламенти на държавите-членки на Европейския съюз (КОСАК).

Сесиите на КОСАК се провеждат два пъти годишно в съответната страна, председателствуваща Съвета на ЕС, и всеки национален парламент е представен от 6 члена на парламента. Не се изисква задължителното присъствие на председателя му. Повечето от страните ще бъдат представлявани от председатели на комисии по външните работи и европейските въпроси.

В информацията на НС се казва, че "в деня на националния референдум на 27 януари 2013 г. Цачева ще упражни правото си на глас в избирателната секция към посолството на България в Ирландия".

Особено любопитно е и къде точно ще бъдат другите двама народни представители от ГЕРБ, които признаха, че ще гласуват с "Да" на референдума, въпреки изричната инструкция на премиера Бойко Борисов вотът да е с "Не". Преди няколко седмици Христина Янчева и Ивелин Николов, които са избрани от Плевенския район, на чиято територия бе планирано изграждането на АЕЦ "Белене", признаха, че подкрепят проекта, спрян от правителството.







Няма коментари:

Публикуване на коментар