вторник, 19 февруари 2013 г.

3 години затвор грозят Семерджиев






blitz.bg

Бившият шеф на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев може да бъде изправен пред съда по обвинение, че се е облагодетелствал от служебното си положение, за което в закона е предвидено наказание лишаване от свобода до 3 години. Според разследването на прокуратурата фирмата "Проенерджи Трейд" ООД е била одобрена за търговия с електрическа енергия, независимо че няма никакъв опит.От доклад, изготвен от три дирекции в ДКЕВР - "Регулиране и контрол - Електроенергетика и Топлоенергетика", "Правна" и "Икономически анализи и регулаторен одит", с който "Стандарт" разполага, става ясно, че със заповед на Семерджиев от 14 юни 2012 г. е сформирана работна група със задача да проучи фактите в заявлението на "Проенерджи Трейд" и приложенията към него, за да се прецени основателността на искането им за лиценз.

Съсобственици на фирмата с по 50% са Анелия Димитрова, която е кръстница на детето на Семерджиев, и 25-годишният Владислав Димитров. Дружеството се представлява от управителя Владислав Димитров. При последвалата проверка е констатирано, че "Проенерджи Трейд" не отговаря на изискванията. След това са поискани допълнителни данни и документи, предоставени на 28 юни 2012 г. Пристъпва се към ново разглеждане на преписката, след което комисията изведнъж обръща мнението си и излиза със становище, че "Проенерджи Трейд" може да получи 10-годишен лиценз за търговия с ток.

Прави впечатление, че в този период Семерджиев закупува имот край Несебър, който е част от луксозен комплекс от еднофамилни къщи с басейн и други екстри. Според декларацията му придобивката е на стойност 35 хил. лева, но според брокери пазарната стойност приближава 100 хил. евро. Връзката между дадения лиценз и апетитния имот е съвсем очевидна, защото жилището е собственост на Румен Димитров, съпруг на Анелия Димитрова. Той пък се свързва и с фирми, контролирани от енергийния бос Христо Ковачки.

В хода на проверката, която е съвместна с НАП и прокуратурата и се извършва за период от 5 години назад на цялото семейство на Семерджиев, е открит и мезонет, който бившият шеф на енергийния регулатор е пропуснал да декларира. Мезонетът е 168 кв. м, отново край морето и отново е закупен от човек, който се занимава с бизнес в енергетиката на цена от 90 000 евро, която е значително по-ниска от пазарната.

Продавачът на скъпарското жилище Николай Николов чрез фирмата "Транзакта" изготвя проекти за производство на енергия от ВЕИ. Досъдебното производство срещу Семерджиев все още е в начална фаза и е работно. Ако се открият достатъчно други доказателства, може да бъде повдигнато и по-тежко обвинение, коментираха вчера от прокуратурата. До края на седмицата той ще бъде призован, за да даде обяснения пред разследващите.




Няма коментари:

Публикуване на коментар