неделя, 3 февруари 2013 г.

Ваньо Танов: Баретата знае много за корумпирани политици и магистрати








novini.bg

Не е лесно да се улучи движеща се мишена в главата. Да не забравяме, че се стреля от височина, определен наклон, а и обектът се качва по стълбищата. Освен това калашникът не е най-подходящото оръжие за такава дейност. Това заяви директорът на Агенция "Митници" и бивш директор на НСБОП Ваньо Танов в предаването "Нека говорят" по БТВ по повод покушението над Златомир Иванов-Баретата.


"От 4 г. Баретата е под домашен арест и е непряк участник в събитията, които се случват в организираната престъпност. Той обаче е един от малкото останали изявени мутри на прехода през последните 20 г. Според мен трябва да си отговорим на въпроса застрашава ли Баретата някой в момента. Съзнавам, че отговорът е много труден и трябва да се направи сериозен анализ. Съзнавам, че Баретата е историята на нашия преход. Той със сигурност знае много неща - включително за корумпирани политици и магистрати. От тази гледна точка той е заплаха за доста хора и те биха били доволни, ако Златомир Иванов не е на този свят", добави Танов. По думите му, ако в България нямаше такива високи нива на корупция, нямаше да ги има и такива като Баретата. Ваньо Танов заяви, че по време на управлението на правителството на Иван Костов организираната престъпност е била под политическа протекция. Той не се нае да класира по йерархия знакови фигури от организираната престъпност като Баретата, Маргините и Маджо, като уточни, че зависи от каква гледна точка се преценява.

Танов посочи, че се прави всичко възможно системата да бъде прочистена от корумпирани митничари. По думите му, в момента 25% от служителите на агенцията са млади, интелигентни хора, с високо образование. Митниците в момента нямат нищо общо с митниците преди 10 г. Системата е много модернизирана, което помага да се намали нивото на корупция, каза още директорът на Агенция "Митници". Той бе категоричен, че контрабандата в страната е намаляла, но уточни, че е невъзможно да бъде изкоренена напълно. По думите му България се намира на 10-то място в ЕС по нива на контрабанда.




Няма коментари:

Публикуване на коментар