неделя, 3 февруари 2013 г.

Договорки между банките и едрия бизнес задушават другите предприемачи








mediapool.bg


Заради договорки между търговските банки и големите фирми, у нас се отпускат заеми само на едрия бизнес, парите на банките не слизат надолу към по-малкия бизнес и българската икономика не може да се развива. Това заяви вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков в неделя в интервю за ТВ7. Той също така каза, че един милиард е разликата, която дели България от сегашното й стабилно положение и банкрута, че няма да развърже предизборно кесията и че би искал да е като полския финансист Лешек Балцерович, който е негов герой. Дянков посочи, че се е върнал в България само заради премиера Бойко Борисов и като спре да бъде финансов министър ще се отдаде на писане, каквато оферта вече имал от американско издателство.

"Икономическият преход в България почти не е почнал, защото политическата промяна не се обърна лесно като в други държави, а комунистите станаха социалисти, комсомолците се превърнаха в капиталист, взеха властта с помощта на баретите и политическата власт стана икономическа. В някои сектори се проби, има предприемачи, но в по-големчите са си същите хора като преди 20 години.”, коментира Дянков.

"След 4-5 години тежка икономическа криза е естествено на една част от бизнеса да е трудно, след като е използвал спестените ресурси. Туризъм, селско стопанство вървят добре, строителството -също заради магистралите. Но бизнесът вътре в България - за местна употреба, върви зле”, посочи той. По думите му една от причините за това е, че банковият сектор не помага на част от бизнеса.

Самодоволните банки и истинските предприемачи

"Търговските банки са твърде самодоволни, стоят на свръхликвидност, но дават пари само на големи фирми и не слизат на средния и малкия бизнес. Това е проблем на икономическия преход и приватизацията. Като се види кой владее голяма част от банките, включително тези с чужди капитали, и това, че голяма част от собствениците им преди 15 години са били на държавна работа, участвали са в политиката и сега са на власт в търговските банки - няма как с тези хора да имаме истинско банково дело”, заяви Симеон Дянков. Според него, ако икономическите активи не са в ръцете на истинските предприемачи и те не се кредитират от банките, няма как да стане истинска икономика.

Един милиард прави разликата между това да сме най-стабилните в Европа и това да банкрутираме, заяви още министърът на финансите и обясни, че няма да развърже кесията на държавния бюджет заради парламентарните избори. "Вижте държавите отколо нас - Гърция, Сърбия и Македония са банкрутирали, в Турция нещата не вървят също добре. Никой не може да ми нареди да развържа кесията. Премиерът може да ме убеждава, но той не е такъв човек. С времето Бойко Борисов стана десен колкото мен по отношение на правене на финансова дисциплина. Ако се отпуснеш и слушаш воплите, става трудно. Мен ми е най-лесно да давам пари, но България ще банкрутира”, каза Дянков. Постигането на баланс във фискалната политика е да сме здрави днес, за да не банкрутираме утре, обясни той.

"Само неизпълнение на държавния бюджет може да ме накара да подам оставка, но това няма как да стане”, заяви още вицепремиерът, но обясни, че ако е било взето решение да падне забраната за ютюнопушене на закрити обществени места, е щял да подаде оставка. "Както финансовата дисциплина, така и тютюнопушенето е важно за по-доброто здравеопазване. Ваньо Танов и Цецка Цачева вече са намалили доста цигарите”, допълни той.

Според Дянков политиците използват здравеопазването като разменна монета да сменят едно или друго правителство и затова няма здравни реформи. „Политиците не искат да се заемат сериозно с тази задача, защото е трудна и от нея се губи рейтинг”, обясни той, но увери, че ако ГЕРБ получат втори мандат, ще направят тази реформа.

"България е една от малкото държави, където нито едно правителство не е било успешно, за да повтори мандат. Правителството влиза и оправя грешките на предишните. Аз три години се занимавах с това и накрая ти остава само една година, затова трябва втори мандат”, обяви Дянков.

Отдаване на писането

Той разкри, че американско издателство му отправило оферта да пише книга за това как се справя регионът на Европа с икономическата криза. "Ще напиша след като изляза от министерството такава книга. Вид политико-икономически мемоари за Европа и защо в региона кризата не си е отишла още при положение, че на други места правителствата се справиха за година-два”, обясни Дянков. По думите му в Брюксел са били допуснати много грешки.

"Дойдох в България заради Бойко Борисов и ако той не е премиер, ще се откажа от политиката и ще се отдам на други неща като първото ще е писане на книги”, заяви Дянков.

По повод това, че много българите не го харесват, той коментира, че след тръгването на един министър е важно кой ще дойде на негово място. "Дали ще е от на Сидеров шантавите хора или на Станишев. Интересно е, че все повече възрастни хора, които в началото не ме търпяха, сега вече са си променили мнението”, смята Дянков.

Той обясни, че приема критики за здравната реформа, но във финансите е горд с това, което е направил, и вижда какво е в България и какво е в останалите държави край нас. „В началото на мандата на ГЕРБ кредитните агенции даваха на България 50 % шанс да банкрутираме, сега е 5 на сто. Нов финансов министър може да провежда същата политика, но няма да има същото международно реноме. В света аз съм доста уважаван”, каза финансовият министър.

Той обясни, че има идея за предизборната кампания да се направи офис, който да изчислява стойността на даваните от политиците обещания. Дянков дори вече бил сметнал, че 6.2 млрд. лв. ще струва обещанието на Сидеров за 1000 лв. заплати и 500 лв. пенсии.

Българският Балцерович можело да е Иван Костов

По повод негово предишно изявление, че иска да бъде сравняван с Лешек Балцерович Дянков заяви, че добре се познава с него и "едва ли ще го достигна, но той ми е герой”. "Последния път като си говорихме ми каза, че когато рейтингът ми стигне 3 процента, тогава вече да се притеснявам”, разказа финансовият министър.

"В България сме можели да имаме своя Балчеровиц в лицето на Иван Костов, той е имал шанса, но не го е направи. Навън като говориш за икономическия преход нямат имена на българските министри. Второ правителство на ГЕРБ ще е на истинския икономически преход”, заяви Дянков.

По думите му има няколко големи реформи, които не са направени – в системата на сигурността – преосмисляне на службите – ДАНС, НСО, на полицията. "Обществото и правителството се притесняват да навлязат рязко в тази тема. Доста съм се борил в службите да има и хора по закона за държавния служител. МВР трябва да се раздели на специална и обикновена администрация. Ако ДАНС въобще се затвори, ще е по-добре за държавата. Аз съм единственият финансов министър, който е намали бюджета на спец службите, а увеличил за здравеопазването и образованието”, продължи Дянков.




Няма коментари:

Публикуване на коментар