вторник, 16 юли 2013 г.

Реформаторският блок излиза с 12 оръжия срещу мафията





novinite.bg

Пет партии – „Демократи за силна България“, „Движение България на гражданите“ (ДБГ), Народна партия „Свобода и достойнство“ (НПСД), „Зелените“ и „Синьо единство“ приеха в неделя общ документ, наречен „Начала на обединение на реформаторския блок“. В него петте формации обявиха основните си принципи, заради които се обединяват, съобщава Капитал Daily.

В документа се казва, че целта на петте партии е да се създаде „обединение на гражданското общество срещу мафията“.

„Демокрацията в България не работи, защото икономически и престъпни групировки контролират големите партии. Гражданите на България са отвратени от израждането на политическата система във фасадна демокрация. Зад парламентарно представените днес политически сили стоят едни и същи олигархични интереси. Точно те, а не общественият интерес, определят решенията и политиките на управляващите“, заявяват още от обединението.

Петте партии назоваха поименно няколко олигархични кръга – Цветан Василев, Делян Пеевски и ТИМ.

Изрично се подчертава, че форматът на реформаторския блок е отворен както за други политически партии, така и за неправителствени организации и активни граждани.

Из документа „Начала на обединение на реформаторския блок“:

Наша цел е изграждане на модерна и справедлива обществена среда чрез:

1. Нови изборни правила, гарантиращи честни избори.

2. Прозрачност и публичен контрол при финансирането на партиите. Целево финансиране, гарантиращо конкурентност и политическо представителство на българските граждани.

3. Освобождаване на съда, прокуратурата и полицията от политически, мафиотски и олигархични зависимости.

4. Безкомпромисно преследване и наказание на корумпираните и злоупотребилите с власт.

5. Изваждане на регулаторните органи от зависимостите им от корпоративните и политически интереси.

6. Прилагане на стриктни антимонополни правила за защита на конкуренцията, свободната инициатива и интересите на потребителите.

7. Равни възможности и честна конкуренция в обществените поръчки. Ново законодателство, гарантиращо изваждането на мафията от тях.

8. Деполитизиране на държавната администрация и персонална отговорност от държавните служители. Премахване на партийните и роднинските назначения.

9. Включване на инструментите на пряката демокрация и гражданския контрол при вземането и изпълнението на решения на централно и местно ниво.

10. Остро противодействие на опитите за разделение на българската нация и противопоставяне на етнически или религиозен принцип.

11. Премахване на медийните монополи и прозрачност на медийната собственост като гаранция за свободата на словото.

12. Опазване на българската природа и богатствата й чрез стриктно ново законодателство.






1 коментар:

  1. Така като ги гледам кои са се събрали ..много реформи ще направят. Старата песен на нов глас.

    ОтговорИзтриване