вторник, 16 юли 2013 г.

Сноудън кандидатства за убежище в Русия





dnevnik.bg

Бившият сътрудник на ЦРУ и американската Агенция за национална сигурност (NSA) Едуард Сноудън все пак кандидатства за временно убежище в Русия, съобщи Би Би Си.

Федералната служба по миграциите е потвърдила, че той е попълнил съответните документи в транзитната зона на московското летище "Шереметиево", където се намира от 23 юни досега, с помощта на руския адвокат Анатолий Кучерена. За него се знае, че има силни връзки с Кремъл.

По думите на Кучерена в документите американецът е написал, че се опасява от възможни мъчения и екзекуция, в случай че се завърне в родината си. Според руски официални лица Сноудън може да бъде настанен в специално отделение на летището, предназначено за бежанци, докато молбата му бъде разгледана.

Бивишят сътрудник е блокиран на аеропорта, тъй като Вашингтон анулира паспорта му, а не разполага нито с документи на бежанец, нито с входяща руска виза. По тази причина той не можа да вземе полет за Южна Америка, където три държави – Венецуела, Боливия и Никарагуа – обявиха, че са готови да го подслонят.

По-рано президентът Владимир Путин повтори, че няма да предаде беглеца на американските власти, които го обвиниха в шпионаж и държавна измяна, но че ако иска да остане в Русия, Сноудън трябва да спре с дейностите си, накърняващи интересите на Вашингтон.







Няма коментари:

Публикуване на коментар