вторник, 16 юли 2013 г.

Станишев: Готови сме да водим разговори с ГЕРБ

vesti.bg

Ако цената на доброто отношение на г-н Плевнелиев към кабинета е да се преформатира правителството, за да влязат представители на ГЕРБ, това не е цената, която ние приемаме, заяви лидерът на БСП


Ние сме готови да водим разговор с ПГ на ГЕРБ в рамките на Народното събрание - ако искат в зала "Изток", ако искат в зала "Запад", каза лидерът на социалистите Сергей Станишев на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на БСП.

Преди да говори по актуалните политически теми Станишев изказа съболезнования на семействата назагиналите миньори в рудник "Ораново".

Няма как да подмина заявената готовност за преговори от страна на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Г-н Борисов заявява, че е готов за диалог с всички големи политически сили, диалог трябва да се води, каза Станишев.

За нас е важното този диалог да е добре структуриран, продължи лидерът на БСП, като отбеляза, че естественото място за този диалог е Народното събрание.

"Имаме едно единствено очакване от ГЕРБ – да си заемат мястото в българския парламент. Ние се намираме в парламентарна република, това е най-голямата парламентарна група", отбеляза Станишев.

С една парламентарна сила не смятам, че някакви срещи, неформални или някъде другаде извън българския парламент е нещо нормално, добави той.

Ако цената на доброто отношение на г-н Плевнелиев към кабинета е да се преформатира правителството, за да влязат представители на ГЕРБ, това не е цената, която ние приемаме, заяви лидерът на БСП.

По думите на Станишев в протестите имало все повече политически елемент и те отдавна не са предимно граждански. "Това се вижда и с невъоръжено око. Когато се говори, че правителството не чува протестиращите, това не отговаря на фактите и на истината. Основният лозунг на протестите е от хора, които симпатизират на старата или новата десница", каза лидерът на БСП.

Той коментира, че президентът Плевнелиев е взел страна. "Президентът загуби позицията на медиатор, на обединител на нацията. Той чува една част от гражданите много добре, в много голяма степен изразява техните виждания, а понякога насочва техните виждания и действия със своя подкрепа, но проявява глухота към друга част от гражданите. Това ясно пролича от социологическите проучвания. Това е нашата позиция", каза още Станишев.

Има теми, по които трябва да се търси задължително национално съгласие,

тези теми са както вътрешни, политически, икономически, така и външни, свързани с членството ни в ЕС, усвояване на еврофондове и предстоящите разговори за следващата финансова рамка, продължи Станишев.

По тези важни теми има поле за съгласие, започвайки от това каква реформа в отношенията между държавните институции и икономическите субекти, държавните институции и гражданското общество трябва да бъде направено. Това е очакване на цялото българско общество – и на избирателите на БСП, и на избирателите на ГЕРБ, и на ДПС, и на "Атака", и на извънпарламентарните политически партии, каза Станишев.

Има голямо недоверие към политическата система като цяло, призна той. Почти всяка партия и всички вкупом трябва да се променят, за да се възстановява стъпка по стъпка доверието, смята Станишев.

Правителството активно работи по изготвянето на програма, защото за първи път България има програмно правителство, при което приоритетите на гражданското общество са водещи, каза още лидерът на социалистите.

Той съобщи, че по тяхна информация в много кратки срокове правителството ще има готовност за представянето на програма, която да отразява важните и реални проблеми на обществото.

Изключително важна е работата на държавата за излизане от кризата – затова, вярвам и в програмата на правителството, ще има ясни и конкретни идеи за подпомагането на малкия и среден бизнес, каза Станишев. Той припомни за реформата в енергетиката и при ценообразуването цената на тока.

В момента ние обсъждаме нещата, свързани с цените за основни хранителни продукти,

съобщи лидерът на БСП и отбеляза сформирането на мобилни екипи между МВР, Митниците, НАП и МЗХ, за да се защитят българските потребители и производители.

"В момента има сериозен спад в цените на зърното. Това дава основание за основен стабилитет на цените в цялата хранителна верига, но се изисква стабилен държавен контрол, за да не се допускат спекулации", каза още лидерът на БСП.

Той подчерта, че актуализацията на бюджета е необходимост за държавата. Причината не е безконтролно харчене на публични средства, а изплащане на задълженията на държавата към бизнеса, защото се оказа, че реалните задължения на публичния сектор, невърнатото ДДС, са много по-високи, отколкото беше заявявано досега, каза Станишев.


Няма коментари:

Публикуване на коментар