сряда, 16 октомври 2013 г.

Внимание! Нова измама ни дебне в интернет!



                                                                    


Chudesa.net

Този път поредният случай на „Измама 419” е свързана със съобщение за проявен интерес към дадена стока, която предлагате

Нова схема за измама ни дебне в интернет-пространството. Става въпрос за нова „Измама 419”, както са известни онлайн машинациите от Нигерия. Името им е произлязло от стар криминален код на Нигерия за престъпления, които са свързани с някакъв вид измама. Последният вид е насочен към сайтовете за покупко-продажба.

Измамникът подава съобщение към продавача на дадена стока, към която проявява интерес. Често съобщението е или на развален български език или на английски. В него купувачът разкрива идеята си да закупи от стоките и да ги получи в чужбина. Той обещава всички транспортни разходи да са поети от него, затова моли продавачът да му изпрати координатите си, за да може да се сметнат те.

След като се уточни тази стъпка, се пристъпва към определяне на начина на плащане. Клиентът настоява това да стане чрез ползването на Paypal – международна система за превеждане на пари. След това той заявява, че е превел сумата, примерно от 1000 евро + 300 евро за транспортни разходи. Но моли да платите доставката чрез паричен превод.

Разбира се, тези получени 1300 евро са всъщност фалшиво плащане, а вашите 300 евро са тотално изгубени. Междувременно, продавачът получава и два имейла, които изключително много напомнят на тези при ползване на paypal, удостоверяващи направените трансфери.

В първия от тях се казва, че сте получили сума и е посочен идентификационния номер на превода, както и описание на предмета на сделката, както и адрес за доставка в Нигерия. Оказва се, че още на пръв поглед личи, че лицето, направило превода не е същото, като това, което ще получи стоката.

Във втория имейл се описва целият процес по Paypal транзакциите. В него се казва, че ще получите 1300 евро, които са ви наредени, но едва след като платите нужните 300 евро. Така ще останете както без тези 300 евро, така и без стоката, която сте изпратили.


Връзки

Няма коментари:

Публикуване на коментар