четвъртък, 14 ноември 2013 г.

Управляващите се готвят да подслушват и следят


                                                                    

                                                                                          Цветан Китов


Segabg.com
Няма логично обяснение защо са толкова големи бюджетите на новата мегаагенция за специалните разузнавателни средства и ДАНС.

Управляващите очевидно са забравили как обвиняваха ГЕРБ, че са превърнали България в полицейска държава с масовото и безконтролното подслушване, и са на път да мултиплицират всички порочни практики. Противно на предизборните обещания, при приемането на бюджета за 2014 г. на първо четене стана ясно, че необосновано се увеличават парите точно за подслушване и следене. Бюджетът на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) също скача с близо 30 млн. лв. А новата агенция "Технически операции" (ДАТО), която е на подчинение на правителството, ще бъде мегаминистерство. Именно тя ще прилага целия набор от специални разузнавателни средства - подслушване, следене, филмиране, външно наблюдение, доверителни сделки, прикриване на фирми, бележене на пари. За ДАТО са предвидени 49.5 млн. лв. - два и половина пъти повече от обичайните средства. Това противоречи на обещанията на сегашната власт, че ще се подслушва и следи много по-малко.

Преди дни бившият вътрешен министър Цветан Цветанов обяви, че по негово време за специализираната дирекция "Оперативно-технически операции" (СДОТО) са отивали не повече от 20 млн. лв. годишно. ДАТО бе създадена, след като гръмна скандалът за масово нерегламентирано подслушване, заради който Цветанов вече е обвиняем. Новата структура трябваше да изчисти тази дейност и да я постави под тотален, включително и финансов контрол.

Сега обаче се оказва, че се правят сериозни отстъпления от обещанията. В "Държавен вестник" бе публикувано постановление за нов устройствен правилник на агенцията. Според стария, който бе приет през лятото, тя трябваше да е с малка администрация и мобилна. Сега се оказва, че ще има 8 дирекции, плюс още секретни и териториални поделения.

"Изключително важно е, че на 1 януари влиза в сила изричен текст от Закона за СРС, че заявителите си плащат. Ако този принцип влезе, то това би означавало, че ДАТО трябва да работи на практика без бюджет. Явно принципът няма да действа", заяви пред "Сега" Веселин Вучков, депутат от ГЕРБ, бивш зам. вътрешен министър и член на парламентарната комисия за контрол над специалните служби и над използването на СРС. Той припомни, че в бюджетите на възможните заявители към дейността на ДАТО, например МВР и прокуратурата, не се предвиждат пари специално за подслушване.

Вучков попитал шефа на ДАТО Цветан Китов защо е толкова голям бюджетът. Той му отговорил: "Без коментар."

Как така без коментар, господине или другарю? Дължите обяснение за всичко. Хората вече са на улицата. Hе виждате ли?

Според Вучков за първи път се приема самостоятелен бюджет за подслушването и следенето и затова било изключително важно да се знае за какво ще отидат тези пари, а не да се дават без финансова обосновка. "Несериозно и опасно е да се приема за даденост. И в пленарната зала никой не каза нищо по този въпрос. Това е необяснимо отстъпление", коментира той. И се закани, че между двете четения ще предложи бюджетът на ДАТО да стане 20 млн. лв.

Допълнителен проблем е и че първоначално ДАТО трябваше да бъде единствената служба, която подслушва и следи. После обаче се оказа, че дирекцията за подслушване и следене в ДАНС си запазва правото на самостоятелна дейност. Същото важи и за двете разузнавания.

"Според мен парите за подслушване не се увеличават. Досега нямаше как да се установи как се харчи този около 1 млрд. лв. бюджет за МВР", заяви пред "Сега" Камен Костадинов, зам.-председател на парламентарната комисия за контрол на използването на СРС. "Преди години стана известна сумата 100 млн. лв. за тази дейност. Няма как да се направи сравнение между старото звено и агенцията, която сега стартира. Поискал съм разговор с министър Цветлин Йовчев, защото има несъответствие - в закона приехме, че поръчителите ще плащат за използването на СРС, тогава за какво ще се харчат предвидените от бюджета пари - да се уточни за техника или друго. Не съм съгласен с Цветанов, че досега са харчени само по 17 млн. лв. годишно, защото само фонд "Работна заплата" е повече - 1.5 млн. лв. на месец. Мога да гарантирам, че подслушванията няма да бъдат повече от предходните 4 години и контролът ще е много по-добър", коментира Костадинов.

Бюджетът на ДАНС за догодина се увеличава с близо 30 млн. лв. - от 85 млн. на 112 млн. лв. Основният аргумент е преместването на ГДБОП от МВР в ДАНС. Увеличението е обаче повече от парите, давани досега за ГДБОП, и то поне с 10 млн. лв. Освен това не цялата ГДБОП се вля в ДАНС. Според Камен Костадинов дори с това увеличение имало опасност ДАНС да остане недофинансирана заради много нови функции, които поема. "Бюджетът на ДАНС е за малко над 3000 души. Ако се следва тази логика, на МВР трябва да е 2.5 млрд.", контрира Веселин Вучков. Тези увеличения със сигурност означават, че ще се възлагат много повече дейности и на ДАТО, и на ДАНС. Например, докато за ДАТО се дават 49 млн. лв., то за цялото разузнаване се отпускат 16 млн. лв. Самото МВР ще получи 999.56 млн. лв.








Няма коментари:

Публикуване на коментар