сряда, 15 януари 2014 г.

Дядо Добри не е глупак


                                                                                        


В България сме свикнали да гледаме с подозрение на всяко добронамерено дело. Винаги очакваме нещо задкулисно, нечестно, скрито. Понякога действително е така, може би почти винаги. Но по този начин ние се лишаваме от възможността да забележим доброто, когато то наистина се случи.

Преди години имаше някакъв политик, за който говореха, че е могъл, но не е откраднал. До ден-днешен се разправя като виц. Хората подиграват такива, убивайки желанието на даден човек да бъде честен.

                                                                 


Сега дойде ред на Дядо Добри, който е легендарен в желанието си да помага. Cъбрал пари и ги дарил. Много народ му се възхищава и нещо изключително – никой не се е усъмнил в честните му намерения.

Дотук добре. Hо пак се намериха хора, които да кажат лоша дума. Hарекоха го глупак, защото не си бил купил нещо. Казано иначе: според тях е идиотско да си полезен за обществото.

Имам наблюдения над няколко такива човека. Известни са със зъл нрав и склонност да лъжат. В тези техни особености е обяснението за вечното им недоверие. Смятат, че щом те не са честни и добронамерени, значи с всички е така. Hе подозират за съществуването на нещо различно от лъжа, измама, интриги. Трагикомично е, когато такива се оплакват от политици и институции, понеже са си лика-прилика с тях – меркантилни, самовлюбени и алчни.

Вие смятате ли, че е глупаво да си добър и честен? Според мен Дядо Добри показва какви ще бъдат хората някой ден. В много, много далечно бъдеще. Имам предвид не просията и дрипите, а самосъзнанието.





4 коментара:

  1. Какво говориш? Българите се хвалят колко много крадат и лъжат. Да преметнеш някой се смята за голям подвиг. Един окраде имуществото на наркоман и се оправда с 'Ако не съм аз, друг ще го направи". И смята, че това променя факта за извършено престъпление.

    ОтговорИзтриване
  2. То си е тръгнало от векове и се е вселило в бита и съзнанието на народа ни. Вземи всички истории за Хитър Петър и много други от този род, които се разказват на децата с възхищение. Другите народи линчуват тарикатите и измамниците, ние им се възхищаваме

    ОтговорИзтриване
  3. Хората до такава степен са свикнали със злото в живота си, че не могат да си представят нищо различно.
    Даже по-лошо: не искат да си го представят. Предпочитат познатото.
    А новото, дори да е хубаво, ги плаши.

    ОтговорИзтриване
  4. преди повече от 500 години в Англия, на една от стените на двореца било записано за всеки народ с какво е известен, кой какво е открил.... за българския народ пишело: "варварско крадливо племе, склонно на предателство" болно ми е, но такъв имидж сме имали още тогава, трябва да знаем психологията на човека, а именно, че най-грозни неща се говорят за хора, на които най-много се завижда или просто не се смятат въобще за равнопоставени......

    ОтговорИзтриване