събота, 25 януари 2014 г.

Не можем да обвиняваме само политиците



                                                                 


Няма да ви занимавам с повтаряни и преповтаряни неща като “Всеки народ заслужава политиците си”. Tова всеки го знае, но явно само със знаене нищо не се оправя. Вината на политиците за състоянието на държавата е известна и никой не може да им я вземе. Само те ли са виновни?

Имам навика да наблюдавам човешкото поведение и заключенията ми са доста неприятни. Естествено, не важат навсякъде и в еднаква степен, но са разпространени на много места.

Например в България приятелството отдавна е деформирано до сметкаджийство. Tолкова, че двете думи спокойно могат да минат за синоними. Hе контактуваш с който ти е приятно, а с който е по-изгодно. Същият навик е станал част от живота и вече дори не го забелязваме.

Добрите междусъседски отношения останаха само в приказките и легендите. Hа тяхно място са дошли онези от вицовете, базирани на стремежа да спънеш или направиш мръсно.


                                                                    


Безспорно най-грозни са отношенията в семейството. Казват, това била целта на някакви свръхбогати хора – да разбият семейните ценности. До голяма степен са успяли.

Забелязали ли cте колко е разпространен навикът на майки и бащи да настройват децата срещу другия родител? Още по-страшно става, ако са разведени. Скоро бях свидетел на грозна сцена. Наблюдавам въпросните хора от години и твърдя, че всички разходи бяха върху гърба на бащата. В един момент се раделиха поради други причини и майката започна да набива в главата на детето, че нищо не е видяло от баща си. Абсолютна лъжа – казвам го като свидетел. Познавам жената като свестен човек. Щом тя го направи, представяте си на какво е способна някоя не дотам добродушна майка.

Това ще има сериозни последствия като най-лошото е, че детето започва да губи вяра в родителите си. Майката все още не осъзнава, но собствените й думи ще се обърнат срещу нея. През същото време  дъщеря й се превръща в “ дърво без корен”, така да се каже. A оттук възможните неприятности са безброй.

Сега си помислете на още колко места се случват подобни неща! Представяте ли си какво общество се получава от пораснали деца, които още от малки са превърнати в “дърво без корен”?




Няма коментари:

Публикуване на коментар