понеделник, 15 юли 2019 г.

Минималната заплата трябва да е поне 1300лв



Постоянно чета в нета как разни хора спорят за размера на минималната заплата и за това от какво би трябвало да зависи тя. Всеки път ми се иска да кажа няколко думи по темата.

Ако попитате икономистите, ще ви обяснят, че минималната заплата зависи от бизнес-климата, печалбите, производителността и други подобни локуми, които звучат много тежко, но забатачват ситуацията до опасно ниво. Естествено, на някои точно това им е целта. Те имат сметка от мътната вода и калпавите закони, защото само така ще намерят роби, които да им робуват за 500-600лв.


Замисляли ли сте се защо я наричаме минимална заплата? То е ясно и очевидно: защото трябва да покрива минималните нужди.  Под този праг не би трябвало изобщо да съществува заплата, понеже тя не би позволила нормално съществуване на човека. Тръгвайки оттук, чисто математически можем да изчислим колко струват минималните нужди и съответно колко трябва да е минималната заплата. Точно така: имаме всички стойности в уравнението, без неизвестни. Останалото е чиста математика. Hе политика, не обещания, не предизборни платформи, не бизнес-среда. Само и единствено математика.


Като съберем ток, вода, парно, телефон, храна, облекло плюс още няколко елемента, лесно ще изчислим, че при днешните цени в България минималното възнаграждение трябва да е поне 1300лв. Hе за  някой с яка диплома, а за най-обикновена чистачка. Тя също е човек, колкото и да се правят на изненадани някои.  Чистачката жиее в същата държава, при същите цени, плаща същите сметки и такси. Ако на някой стиснат работодател му се вижда много, тогава да не я нарича минимална заплата, а да измисли друго словосъчетание. Защото минималната заплата е пряко свързана с минималните нужди на населението и нищо друго няма значение.

Не да ми играят разни халтури за бизнес-климат, който оказва влияние за евентуалното повишаване на заплатите, но не и за техния минимум.

Да не ми обясняват и за производителност, защото всеки човек не е сам, а е част от поточна линия. Не можеш да очакваш от един-единствен служител да произведе примерно обувки, да ги рекламира, да ги откара до магазина, да ги продаде, да ти донесе печалбата и чак тогава да му вдигнеш заплатата. Ако имаше такъв Супермен, той едва ли би работил за алчен бизнесмен. По-скоро би работил за себе си, нали? При това без да наема други хора, защото както уточнихме, той сам е способен да свърши цялата работа - от купуването на материалите до банковия превод на печалбата. Изобщо не се съмнявайте, че този Супермен сам води и счетоводството.

Има обаче един проблем: Супермен не съществува. Затова населението се групира на фирми, където един върши едно, друг друго и наглият шеф не може да пита отделен служител колко печалба му е донесъл, след като работата на всеки е пряко свързана с работата на останалите. Гледа се производителността на целия колектив. Ако е ниска, тогава шефът да се включва в работата. Да включи също жена си, дъщеря си, любовницата. Ако е нужно, ще раздели и част от печалбата с персонала. Hикой не е длъжен да работи за жълти стотинки, за да се облагодетелства онзи на върха. А ако всички тези мерки не помогнат, тогава вече трябва да се намеси държавата. Hо не за да открадне някой дотациите.

По-нагоре споменах чистачките, затова пак ще ги дам за пример. Подценяват ги, но знаете ли какво става с луксозния тежкарски офис, ако няма кой да го чисти? Воняща кочина. Работил съм с достатъчно хора, чиито навици са като на свиня. Hищо че се трудят на компютър. Ако всеки ден седите до такъв, повярвайте, ще се радвате, когато видите лелката с парцала, защото за вас тя ще е нещо като божие спасение.


На бизнесмените, които естествено няма да се съгласят с моите твърдения, ще кажа следното: с каквото и да се занимавате, вашата фирма е обречена на фалит, ако няма платежоспособно население, което да купи крайния ви продукт. Не като един познат ресторантьор: ядосва се тиквеникът, че няма клиенти. Как ще има, щом такива като него дават по 30-40лв дневна надница? Как тогава човек да отиде на заведение, с какво да плати? Tолкова ли е трудно да проумеете тази проста причинно-следствена връзка?


Начини има. Само желанието липсва.

Връзки

4 коментара:

  1. Като няма заделени пари, много ясно че ще раздели печалбата с персонала. То се подразбира. А че не му харесва е негов проблем. Тогава да не се прави на шеф. Иначе и аз мога да отворя фирма и да лъжа хората с пари. Така и баба знае.

    ОтговорИзтриване
  2. На мен са ми казвали, че за да искам 1000лв, трябва да докарам на фирмата поне 5000.

    Абе, кретен, аз ако мога да създам от началото до края продукт за 5000, ще работя ли за теб? Защо да ги давам на друг вместо на мен? То бива идиоти, ама....
    После се сърдят на вицовете за глупостта на шефа. Те идват от реалността, не от някъде другаде.

    ОтговорИзтриване
  3. Макроикономиката повелява, че заплатите маже да са всякакви, ако всички на затворен пазар взимат такива заплати. Но има култови стоки - за които светът е жаден и се правят на друго място, и неща като автомобили или електроника, каквито правят не в България. Сега износът и вносът е за 150 милиарда лева, изнасяме 70 милиарда внасяме почти толкова. Ако направим минималната заплата 2-3 пъти, с толкова ще скочи вносът на автомобили и електроника, но и производство на това което можем. Сега внасяме и това което можем. Ниските заплати правят ниска трудова ефективност. Когато една фирма има достъп до евтина работна ръка, тя не е склонна да влага в техника и обучение, по-ефективен метод и пестене на труд. Фирма наема 5 работника за товарене и разтоварване, плаща общо 1000 долара на всички тях. Но ако заплатите са 1000 долара за всеки работник, тогава разходът ще е 5000 долара за същият труд. И тогава фирмата ще е по склонна да замени тези 5 работника с един работник управляващ мотокар, на заплата 2000 долара и лизинг и разход за мотокарът 500-1000 долара. Така вторият вариант прави пъти по-голям БВП на зает. България има по голяма производителност от Ирландия, Гърция, Кипър, ако се гледа добавена стойност на зает в селското стопанство. Добавената стойност в селското стопанство, на зает е измерител на производителността, защото това са световни цени, конвертируем продукт. ($ 5000 заплата за наши доктори в ЮАР 08 Декември 2005 09:15 в-к "Труд", а тогава БВП на глава в ЮАР 5000 долара на глава, сега на България е 8000 долара, но месечна заплата на доктор не е 8000 долара) Щом заплатите са ниски, значи има излишък на хора и работна ръка. Ако няма велосипеди за 5 долара в САЩ, значи ли, че няма велосипеди на пазарът в САЩ. ТАКА И С РАБОТНАТА РЪКА В БЪЛГАРИЯ. Цената винаги е въпрос на търсене, дори цената на трудът. Но голямото търсене на евтиното, няма да накара пазарът да го предложи, или то ще е имитация. Ако се гледа реален БВП, не паричният, производителността е 2,2 пъти по-ниска от на Германия, съответно потреблението трябва да е също толкова, с пенсии и заплати. А инвестициите са 5-6 пъти по-малко, на глава. Американците имат минимална заплата 3 долара 1980г., сега е 7,5 долара, на час, а БВП им нарасва 5 пъти. Ако минималната им заплата е според Австралия, тоест 35% от БВП на зает(не-глава), трябва да имат 20 долара на час минимална заплата.

    ОтговорИзтриване
  4. Основател на реформаторският блок Георги Ганев - каза, че работниците хвърлят заплтите си в тоалетната чиния, а работодателите им - инвестират. С което той иска да каже, колко основателно и добре е да има и да се задържат ниските заплати. .. .. А всъщност и на работниците им трябва да инвестират в децата си, здравето си, домът си, ...., а те могат да покрият нуждите си само от няколко калории храна и топло. Да не говорим, че така се спира растежът на икономиката, защото се спира търсенето, а то е по-мощен двигател на производството, отколкото желанието на работодателят - което зависи от търсенето, пък и за ивеститорите има банки. Работник с добра заплата също ще вземе от банка, с което още повече ще увеличи производството - чрез търсенето. ... ... Заради ниските заплати, българите имат битие и бит на безработни от западен изостанал квартал, и всичко плаче за ремонт и боя, и подмяна. . Парите от намалените данъци не отварят работни места и са намалили потреблението, държавата движи парите парите - и те отиват за заплати и инвестиции - с което се разгаря икономиката, бизнесът чака да види растеж и пасува. Голяма грешка беше това намаляне на данъци, оставихме повече пари в бизнесът а той пасува. Данъците увеличават БВП, а не го намалят. Данъците отиват за стоки и услуги, както и заплатите, а спестените данъци отиват в офшорни зони, банки или просто под дюшекът..

    Нали от виното щяхме да правим висока добавена стойност. Русия и Турция не можем да ги стигнем по машиностроени и подобни, но руснаците имат ниски доходи, а и турците. Но ходят българи да берат ягоди в Англия и Германия. А внасяме и всякаква не високотехнологична продукция, домати, круши, мляко, ябълки.. Износът на стоки, свързани с информационните и комуникационните технологии, включва телекомуникационно, аудио- и видео-, компютърно и сродно оборудване, електронни компоненти, както и други стоки, свързани с информационните и комуникационните технологии стоки. България с повече проценти от Финландия, Словения, Белгия, Канада, Италия, Турция, Норвегия, Швейцария...

    ОтговорИзтриване