понеделник, 28 януари 2013 г.

И смъртта не спасява от дълг към банката!










marica.bg


Бум в броя на застраховки, които сключват кредитополучатели, за да се пазят от банките! Само по перото “Застраховка на кредити” застрахователите са събрали близо 8.162 милиона лева за единадесетте месеца на миналата година. За сравнение: година по-рано приходите от продажби на такива полици са били едва 7.667 млн. лева, или с 6.45 на сто по-малко. Това сочат данните на Комисията по финансов надзор.

И смъртта не спасява от дълг към банката. Ако няма застраховка към кредита или пък тя не е изрядна, невърнатият заем остава да тежи на наследниците. В случай на самоубийство пък нито един застраховател няма да плати борчовете, дори и при налична полица “Живот”. Самоубийството и престъплението от общ характер правят полицата автоматично невалидна, а застрахователят - неангажиран с изплащане на обезщетение.
В този смисъл избитото пловдивско семейство Тепавичарови няма да прекрати със смъртта си изплащането на големия дълг от над 200 000 лева към няколко банки. Вероятно ще се наложи родителите на двамата покойни съпрузи да се нагърбят с погасяването на задълженията, предполагат юристи и финансисти. Дори и главата на семейството да е имал застраховка “Живот”, при дадените обстоятелства тя няма да свърши никаква работа.
До същия резултат - едно на нула за застрахователя, ще се стигне и ако застрахованото лице се нарани или увреди (дори ако нараняването доведе до трайна нетрудоспособност) вследствие на алкохол или наркотици. Врачки, баячки и лечение при други немедицински специалисти също са изключен риск при застраховките “Живот”.
Напоследък наистина се забелязва увеличение на клиентите, които настояват да сключат полици, които да придружават кредитите им, счита Тихомир Тошев, изпълнителен директор на кредитния консултант КредитЦентър. Нещо повече, хората сключват застраховки за по-големи суми, отколкото е заемът им, за да може в случай на нещастие семейството да не се товари с допълнителни разходи, допълва финансистът. Ипотечните кредити задължително се придружават със застраховка “Имот”, която трябва да се сключва за срока на кредита. Някои банки я включват в цената на месечната вноска, други я изискват отделно, а трети обявяват, че я предоставят безплатно. Обикновено тя е процент от цената на имота. Така например за жилищния кредит на Алфа банк полицата имот е 0.12 на сто от цената на недвижимостта. За заема “Новодомци” на Пощенска банка полицата “Имот” ще яде ежегодно 0.14 на сто от цената на имота, като тя се определя от лицензиран оценител на финансовата институция. Отделно обаче кредитополучателят ще трябва да плаща и за застраховка “Живот”. Тя се изчислява на годишна база и в конкретния случай е 1.67 процента от сумата на кредита. При тези полици трябва да внимавате какви точно клаузи покриват и при какви условия се дава обезщетението, допълва Тошев. Така например повечето животозастрахователи настояват за медицински преглед на лицето, преди да бъде сключен договорът. Укриването на болежки или друго хронично заболяване дава добра причина на застрахователя да откаже плащане в случай на събитие.
От началото на кризата скорост набират и т. нар. застраховка срещу безработица, анализира Тихомир Тошев. Тя може да се сключва и за малки кредити, като гарантира, че в случай, че длъжникът остане без работа, застрахователят ще плаща кредита му - лихва плюс главница. В повечето случаи обаче това ще се случва не повече от шест месеца, предупреждава кредитният консултант. Според експерти при равни други условия това е един разумен срок, в който безработен би могъл да си намери ново работно място и да започне да получава заплата. При полицата “Защита на плащанията” пък се покрива целият остатъчен дълг в случай на загуба на живот или трайна неработоспособност. Тя е доброволна, по желание на клиента, посочват от банките.






Няма коментари:

Публикуване на коментар