понеделник, 28 януари 2013 г.

Борисов уволни Сергей Игнатов! Гони и Ангел Семерджиев
marica.bg


Бойко Борисов изхвърля министър месеци преди изборите. Премиерът взе главата на министъра на образованието Сергей Игнатов.

Както БЛИЦ съобщи по-рано днес, очаква се заради скандала в Научния фонд да хвърчат глави. От правителствената пресслужба съобщиха, че премиерът е поискал оставката на Игнатов във връзка с извършената от Главния инспекторат на Министерския съвет проверка във Фонд „Научни изследвания" и свързаните с нея констатации и препоръки за подобряване на работата на фонда.

Г-н Игнатов депозира молбата си за напускане на поста и тя беше приета от министър-председателя, се казва още в съобщението.

Премиерът Борисов ще отправи предложение до депутатите в Народното събрание да гласуват персонална промяна в състава на българското правителство като освободят от поста Игнатов.

По-рано днес стана ясно, че е приета и оставката на управителя на фонда Христо Петров, който я е подал през уикенда.

Още една ключова смяна прави премиерът. Министър - председателят Бойко Борисов ще предложи, в сряда, на Министерски съвет да освободи от длъжност председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев, съобщиха от МС.

Предложението е във връзка със забавянето и липсата на разработени и приети подзаконови административни актове, свързани с Третия енергиен либерализационен пакет, което стана причина Европейската комисия да сезира Съда на ЕС, обясняват от пресслужбата на премиера.

Това са Наредби за изменение на наредбите за регулиране на цените на електрическата енергия и природния газ, Наредба за изменение на наредбата за лицензиране на дейностите в енергетиката и правила за достъп до газопреносната и газоразпределителната мрежи. Промените се налагат във връзка с транспонирането на европейските правила за вътрешен енергиен пазар.

За последните шест месеца министерството на икономиката, енергетиката и туризма е изпратило три писма, до Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, в които заявява, че комисията трябва да ускори максимално процедурата по приемането на промените в наредбите, свързани с Третия енергиен либерализационен пакет, защото страната ни е заплашена от наказателна процедура от ЕК.

Във връзка с неизпълнението на ангажиментите си г-н Семерджиев подаде искане за предсрочно прекратяване на мандата си като председател и член на комисията, което е прието от премиера Бойко Борисов.


Няма коментари:

Публикуване на коментар