сряда, 11 септември 2013 г.

Защитен свидетел се крие 8 месеца в землянка




Източник

Свидетел по едно от знаковите дела на прокуратурата срещу Йоско Безденски и групата му от 8 месеца живее в землянка в гората и не смее да се прибере вкъщи. Страх го е за живота му.
"Ще ме отвлекат и ще ме затрият, без никой да разбере", казва Ивайло Тодоров -Близнака. Едва отскоро той се е преместил при приятел, защото вече денонощно го пазят полицаи. Охраната е назначена от главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, след като свидетелят е бил заплашен с убийство не къде да е, а в съдебната зала - пред прокурор, съдия, десетина подсъдими и техните адвокати.

"Пред специализирания съд заплашиха мен и сина на Йоско със смърт", заяви Тодоров пред "24 часа". Той е притеснен не само за себе си, но и за живота на близките си.
Не носи телефон, за да не го проследят.

Като върви, се озърта, дори се шегува, че ходел "като шантавите". Разчита на авер да му носи храна или да му дава по някой лев.

Близнака хванал гората, след като се дръпнал от боса, за когото работел в Своге и околностите.

"Бях му най-приближеният от години. Където той, там и аз. Работех всичко, бях и охрана, но той не ми даваше това, което заслужавам", казва Близнака.




До разрива се стигнало миналата зима, когато Ивайло отказал да извади трупа на майката на Любо Къдравия от гробницата , твърди негов познат. Гаврата с трупа и кражбата на златото, заровено с него, била замислена за отмъщение на Къдравия, който е разследван с още двама души за поръчки за убийства на Ицо Папата и прокурора Олег Янев.

Близнака казва, че е разпитван поне 10 пъти в полицията, ГДБОП и съда. В повечето случаи обаче институциите действали мудно или не "вземали отношение". Днес той отново е призован пред спецсъда и се очаква да разкаже за поръчка за убийство на Йосиф Йосифов, известен освен с прякора Безденски и с прозвището Йоско Костинбродския.

Свидетелят вече е говорил пред съда за капан с наркотици и оръжие, заложен на авер на Йоско. Имал информация и за кражба на лаптопи. Близнака твърди, че ще съдейства на правосъдието, но не се чувства защитен от държавата въпреки временната полицейска закрила.

Последната му поява в съда бе на 16 август. Близнака отива в сградата на столичната ул. "Черковна" 90, след като научава по телефона, че му е пратена призовка. Викат го да свидетелства по делото на Йоско, който е обвинен като тартор на банда за разпространяване на наркотици в София, Костинброд, Своге и околните села. Безденски е подсъдим в компанията на още 9 души. Сред тях са Ивайло Симеонов-Богьовеца и Вергил Славов, които бяха следствени за убийството на ромския богаташ Тане Танев през февруари 2008 г. Подсъдими са и синовете на Йоско и Богьовеца - Иван и Йордан, известен като Дани Малкия.

При акцията за задържане на групата Йоско изчезва. Смята се, че доброжелател в полицията го е предупредил в 6 часа да чака гости. Търсят го от юни 2010 г. В края на януари т.г. той бе спипан в Гърция.

Близнака обаче дава показания не срещу Йоско, а срещу хора, които искали той да бъде отстранен. На съдебното заседание през август в зала 5 свидетелят разказва как негови доскорошни авери натопили Пламен Пуйката. Но внезапно спира да говори и иска консултация с адвокат. По закон свидетелите имат право да дават показания в присъствие на защитник, затова съдът приема искането и пренасрочва разпита за 11 септември.

Близнака обаче не смее да си тръгне. Още докато говорел, един от мъжете в залата му
показва с жест, че ще му пререже гърлото.

Според Близнака това бил Будин от Костинброд. Малко преди това в залата се чува и друга закана, и то в присъствието на магистрати.


Връзки

Няма коментари:

Публикуване на коментар