понеделник, 23 септември 2013 г.

Плевнелиев: Иска ми се да видя по-смели реформи                                                                   


Hashtag-bg.com

“Нацията не може да бъде разделена въпреки опитите, които се правят. Има много неща, които ни свързват и те са този здрав фундамент, върху който ще се надгражда. Той не може да бъде разрушен. Проевропейската ориентация на България няма алтернатива. Последните проучвания показват, че над 80% от българските граждани са за силна и интегрирана Европа. Вие виждате, че всички протестиращи, независимо дали става въпрос за февруарската вълна, или за юнската вълна, дори и за тези, които днес с най-разнообразните си искания са на улицата, говорят едно и също нещо, а именно: Искаме институции, обърнати към гражданите, искаме истинска демокрация и достойно място в ЕС. В това българите са абсолютно единни и никой не може да вкара клин в тяхната убеденост”.

Държавният глава заяви, че под “трайна дестаблизация” има предвид управлението чрез политики за разделяне, нежеланието за диалог и постигане на консенсус по няколко важни за нацията приоритета. “Един от тях може да бъде излизане от политическата криза, в която се намираме. Аз не искам да се стига до негативния сценарий за трайна дестабилизация. Надявам се да тръгнем по позитивния сценарий. А той означава само едно: граждани и политици заедно, стъпка по стъпка в правилната посока – за европейска демокрация и институции, работещи в интерес на хората”.

“В момента има много силна кампания за делегитимиране на президентската институция. Приписват ми се действия, които не съм извършвал никога. Генерално, много бих искал хората да прочетат моите обръщения към нацията от последните осем месеца, защото те казват всичко. Включително и в моето обръщение, в което аз посочих, че назначението на Делян Пеевски е голяма грешка, със силни международни негативни последици за България и това назначение трябва да бъде коригирано и съответно да има нов избор в парламента. Назначаването на Делян Пеевски като процес беше абсолютно непрозрачен – за 15 минути, без дебат, без алтернативни кандидатури, без концепция. Еманация на задкулисието. В предварителния разговор, който имах с управляващите по закона за ДАНС и назначаването на директор, беше поет ангажимент за провеждане на нова, прозрачна процедура. Дадохме си за пример предишни процедури, където имаше различни кандидатури, изслушване на концепции и много въпроси към кандидатите. Получи се обратното -максимално непрозрачен избор, оставящ много въпросителни за задкулисни уговорки”, каза още Плевнелиев.


                                                                   


Относно отчета на Орешарски за 100-те дни управление, президентът коментира: “Иска ми се да видя по-смели реформи. Вместо сметките на хората да паднат с 5% по един административно-команден начин, да работим за това сметките на хората да паднат не с 5, а с 50% чрез инвестиции във възможно най-смислените приоритети в българската енергетика – енергийната ефективност, санирането на сградите, енергийната диверсификация и либерализация. Ще ми се да видя развитие на пенсионната реформа, а не нейното стопиране. Надявам се да видя не работа на парче в сектор сигурност, а интегриран подход и търсене на национален консенсус за един толкова важен сектор. Ще ми се също така и да видя по-смели реформи в здравеопазването, което е един от най- неефективните и най-нереформираните сектори. Иска ми се в образованието, което е толкова важно стратегическо направление за нас, да видим поне промени в закона за средното професионално образование, които не само да върнат обратно младите хора към реалната икономика чрез практики и стажове, но и да върнат бизнеса обратно към образователните институции”.JTN Research
Няма коментари:

Публикуване на коментар